| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт
Радно време - рад са странкама:
понедељак-петак: 8:30-13:00 часова
 
Радно време: 
понедељак-петак: 8:00–16:00 часова

Празници

Адреса
Böhmerwaldplatz 2
D-81679 MÜNCHEN
НЕМАЧКА

Телефон:    + 4989 / 982-475-21, 982-47-50 Локација/Мапа
Факс:          + 4989 / 981-319 Конзуларна надлежност
Е-mail: gk.muenchen@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.munich.mfa.gov.rs
Потврда о важењу путних исправа - за немачке органе
Е-мејлом: termin.muenchen@mfa.rs
Телефоном: сваког радног дана (осим среде) од 13-15 часова, 089 982 475 33
Сваког радног дана од 11 до 13 часова

Важно обавештење - улазак путника из Р. Србије у СР Немачку

Актуелни режим уласка у Р.Србију (22.05.2020.) - отворени гранични прелази

Аутобуски превоз из СР Немачке за Републику Србију

Одговори на најчешћа питања

Конкурси Управе за дијаспору - донете Одлуке

Сви грађани Републике Србије у Баварској, који желе да буду информисани о културно-уметничким и другим дешавањима у Минхену и Баварској, могу да се региструју слањем своје Е-Маил адресе на: info.muenchen@mfa.rs. Приликом регистрације молимо да наведете Вашу сагласност за унос у листу.


 
 
 
Важно обавештење - улазак путника из Р. Србије у СР Немачку

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

18.08.2020.

А. РЕЖИМ УЛАСКА У САВЕЗНУ РЕПУБЛИКУ НЕМАЧКУ:

Туристичка путовања у Немачку у циљу посете или куповине и даље нису дозвољена. Држављани Републике Србије који имају боравишну дозволу или националну Д визу Савезне Републике Немачке, односно неке од чланица Европске уније, Велике Британије, Исланда, Лихтенштајна, Норвешке или Швајцарске могу ући у Немачку само уколико се враћају у место сталног боравка.

Држављани Р. Србије који поседују немачку националну визу могу да уђу у Немачку ако припадају следећим категоријама:

•    брачни партнери и малолетна деца особа које живе у Немачкој,

•    стручна радна снага и високо квалификовани стручњаци, чије је присуство неодложно и неопходно из економских разлога (потребан доказ),

•    медицински стручњаци, медицинско и геронтолошко особље са нострификованим или делимично признатим дипломама,

•    студенти са потврдом о упису и потврдом високошколске установе да је присуство настави неопходно и да студирање на даљину није могуће.

Држављани Републике Србије могу путовати у Немачку без визе и уз претходно одобрење Савезне полиције СР Немачке у следећим случајевима:

•    неодложна пословна путовања неопходна из економских разлога,

•    хитни медицински случајеви уз прилагање лекарског уверења о хитности и неопходности медицинског третмана без чега би дошло до погоршања стања или последица по живот и здравље. Приликом преласка границе нужни медицински разлози морају бити поткрепљени одговарајућим доказима.

Транзит кроз Немачку је могућ, уколико држављани Србије имају право уласка у земљу у коју путују и поседују доказ о сврси и крајњој дестинацији путовања. Транзит мора бити обављен најкраћим могућим путем и без непотребног задржавања.

НОВО:

Држављани Р. Србије који су чланови уже породице немачких држављана, држављана ЕУ или странаца са регулисаним правом боравка у Немачкој (супружници, регистровани животни партнери, малолетна деца или родитељи малолетне деце), могу у сврху породичне посете путовати у Немачку уз прилагање докумената којима доказују припадност ужој породици.(извод из матичне књиге рођених или венчаних на међународном обрасцу).

НОВО:

Краткорочна путовања невенчаних парова могућа су у случају прилагања адекватних доказа:

• Заједничко путовање пара, који у Немачку из иностранства жели да уђе краткорочно из хитног личног разлога (нпр. венчање, тешка болест или сахрана блиског сродника партнера који живи на територији односно има држављанство СР Немачке), могуће је у случају да један од партнера има држављанство СР Немачке или једне од држава чланица ЕУ.

• Посета парова који су тренутно раздвојени, а при чему један од партнера, који је држављанин/држављанка треће земље, жели да посети свог партнера у Немачкој. Партнер који позива у Немачку може бити држављанин/држављанка Немачке, друге државе чланице ЕУ или треће земље са правом дуготрајног боравка у Немачкој. Kао доказ на граници треба приложити следеће:

- позивно писмо партнера који живи у Немачкој уз копију његових/њених личних докумената,

- заједничку изјаву оба партнера о вези са контакт подацима оба партнера ОВДЕ,

као и

друге доказе о претходним личним сусретима у адекватној форми, пре свега печати у пасошу, путна документација/авионске карте или заједничка пријава боравка изван Немачке; као алтернатива наведеним доказима могуће је приложити и нпр. додатну документацију у виду фотографија, историје контакта на друштвеним мрежама, писма или мејлове.

Приликом преласка границе путници морају предочити доказе за неопходност путовања.

Коначну процену и одлуку о уласку у Немачку увек доноси поступајући службеник граничне полиције.

Држављани Републике Србије се за даље информације и прибаве дозволе за путовање могу - на немачком или енглеском језику - обратити Савезној немачкој полицији (Bundespolizei) путем мејлаbpolp@polizei.bund.de

Б. ПРАВИЛА КАРАНТИНА:

НОВО:

Од 08.08.2020.г. је на снази одлука о обавезном тестирању свих путника који долазе из тзв. ризичних земаља, а који не поседују тест израђен најкасније 48 сати пред пут.

Тестирање се може обавити на долазним аердромима у Немачкој или у надлежним здравственим центрима у Немачкој.

Држављани Србије који немају негативан тест су обавезни да се по доласку у Немачку одмах упуте у кућну самоизолацију и да изабраног лекара или здравствени центар (Gesundheitsamt) у месту у којем бораве, обавесте о датуму уласка у Немачку и затраже даља упутства.

Обавеза пријављивања изабраном лекару или здравственом центру (Gesundheitsamt) постоји и уколико се у Немачку уђе са негативним COVID-19 тестом који доказује да је особа тестирана најкасније до 48 сати пред улазак у Немачку. Здравствени центар ће одлучити да ли ће тест бити прихваћен и донети одлуку о евентуланом ослобађању од обавезе самоизолације.

Напомињемо да свака немачка покрајина има право да мења и доноси посебна правила о заштити од ширења епидемије COVID-19, те препоручујемо да се пре поласка на пут држављани Републике Србије обавезно информишу на званичним покрајинским сајтовима.

У јавном превозу и у затвореном простору у Немачкој је обавезно ношење заштитне маске.

Опште информације се налазе на сајту немачке Савезне полиције:

https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html

и сајту Института Роберт Кох (немачки институт за јавно здравље):

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/nCoV.html


Обавештење - поновни почетак рада са странкама од 18.05.2020

Обавештавамо да ће ГК од 18.05.2020 примати захтеве за све конзуларне радње, у складу са мерама које се предузимају у циљу спречавања ширења вируса COVID 19.

Приликом доласка потребно је да сва лица имају заштитну маску и рукавице, своју хемијску оловку, уз обавезно држање прописаног одстојања од 2 метра. У ГК ће моћи да уђе само лице које треба да обави конзуларну радњу., изузетно и малолетна деца, лица лишена пословне способности, као и инвалиди који се не могу кретати без пратње.


Конкурси Управе за дијаспору - донете Одлуке

08.07.2020. - Одлуке о суфинансирању пројеката можете видети на следећем линку: 

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

19.05.2020. МСП – УСДСР је расписало поновнљене конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 18.маја до 01.јуна о.г. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова