| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт
 
Радно време - рад са странкама:
понедељак-петак: 8:30-13:00 часова
 
Радно време: 
понедељак-петак: 8:00–16:00 часова

Празници

Адреса
Böhmerwaldplatz 2
D-81679 MÜNCHEN
НЕМАЧКА

Телефон:    + 4989 / 982-475-21, 982-47-50 Локација/Мапа
Факс:          + 4989 / 981-319 Конзуларна надлежност
Е-mail: gk.muenchen@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.munich.mfa.gov.rs
 
 
Заказивање термина се врши ОNLINE.
Сваког радног дана од 11 до 13 часова
Одговори на најчешћа питања

Улазак путника из Р. Србије у СР Немачку

Режим уласка у Републику Србију

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: од 01.02.2021. плаћање свих конзуларних услуга у Генералном конзулату вршиће се искључиво ЕЦ-картицама (неће бити могуће плаћање готовином или кредитном картицом)

E-виза - уплата таксе за издавање визе на рачун ГК 

Сви грађани Републике Србије у Баварској, који желе да буду информисани о културно-уметничким и другим дешавањима у Минхену и Баварској, могу да се региструју слањем своје Е-Маил адресе на: info.muenchen@mfa.rs. Приликом регистрације молимо да наведете Вашу сагласност за унос у листу.
 
           

 
 
 
Посета канцелара Савезне Републике Немачке

10.06.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је данас канцелара Савезне Републике Немачке Олафа Шолца, који борави у једнодневној посети Београду, и том приликом са њим разговарао о актуелној глобалној и регионалној ситуацији и европској будућности Србије.

Председник Вучић је, на заједничкој конференцији за медије, захвалио Немачкој на све бољој економској сарадњи и изразио очекивање да трговинска размена између две земље ове године буде већа него прошле.

„Немачке компаније у овом тренутку у Србији запошљавају 77 хиљада људи. Надам се да ћемо ускоро моћи да дођемо и до 10 милијарди укупне трговинске размене, као и 100 хиљада запослених у немачким компанијама. Немачка је наш, не само први спољнотрговински партнер, већ и први партнер по услугама, али и извозу и увозу роба. Дакле, она је први билатерални донатор. Друга је по величини партнер у извозу услуга, а то све говори колико је за Републику Србију значајна сарадња са Савезном Републиком Немачком“, истакао је председник Вучић.  

Председник Вучић је напоменуо да је са немачким високим званичником разговарао и о  темама о којима нису имали исте ставове, али и о европским интеграцијама Србије, те да сматра да је Шолц донео нову наду за све на Западном Балкану.

„Он не само да разуме, већ жели да чује и саслуша све на Западном Балкану и показује да постоји стварна перспектива проширења Европске Уније. То је важна и изванредна порука за све“, рекао је председник Вучић додајући да ће Србија морати много брже да напредује по питањима владавине права, демократизације друштва, људских права и слобода.

Једна од тема била је и дијалог Београда и Приштине, а председник Вучић је подвукао да је разумео поруку канцелара Шолца о важности „прављења много малих корака, како би се једног дана дошло до некаквог решења“.

Председник Вучић је посебно нагласио да је немачки званичник на веома децидан, јасан и оштар начин тражио да се Србија прикључи санкцијама, које је против Руске Федерације увела Европска Унија.

„Ја сам говорио о нашој позицији, специфичности ситуације око Косова и Метохије, енергетике, али и традиционалних односа са Руском Федерацијом“, истакао је председник Вучић додајући да је Шолц понудио апсолутну помоћ и подршку у проналажењу решења за кризу по питању изградње енергетских капацитета, који би требало да нас повежу са остатком региона.

Канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц је, у обраћању медијима, истакао да се економски односи две земље развијају добро, те изразио уверење да ће тренд раста броја радних места, које немачке компаније у Србији стварају, наставити да иде узлазном путањом.

Он је, такође, указао на то да је са председником Србије разговарао и о другим регионалним темама, те да Немачка жели да додатно подржи европску перспективу Западног Балкана.

Извор/Фото: www.predsednik.rs

 

  Верзија за штампу

 


Потписан споразум о сарадњи са Немачком у области културе, образовања и науке

10.6.2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб потписали су данас Споразум о сарадњи између влада двеју земаља у области културе, образовања и науке.

Брнабић је, након потписивања поменутог документа, навела да је ово резултат дуготрајног рада на усаглашавању свега онога што овај свеобухватни споразум садржи, додавши да је на томе рађено више од десет година.

Премијерка је истакла да ће тај споразум највише користити образовним институцијама, научним институтима, културним установама, филмској продукцији, али и младима, јер се тиче и сарадње у области омладинског предузетништва и спорта.

Она је подсетила на то да је Немачка наш најважнији трговински партнер и највећи билатерални донатор, при чему компаније уз те земље тренутно у Србији запошљавају више од 76.000 људи.

Прошле године смо са Немачком достигли рекордну робну размену, која је прешла 6,5 милијарди евра, а ако погледамо свеукупну размену и роба и услуга, она је у 2021. години достигла готово осам милијарди евра, навела је Брнабић.

Председница Владе је изразила задовољство због тога што се потписивањем споразума у области културе, образовања и науке додатно продубљује сарадња Србије са Немачком и стварају основе за још успешније партнерство у наредним годинама.

Захваљујем читавом тиму у Амбасади и Влади Немачке који су заједно са нама радили на овоме, испратили сваки корак и били довољно упорни како бисмо дошли данас до овога, рекла је премијерка.

Сада нам остаје, како је навела, лепши део посла, а то је имплементација, која ће бити пре свега на добробит младим људима, студентима, ученицима, научним и културним институцијама.

Шиб је изразио захвалност Влади Србије и премијерки на доприносу потписивању овог споразума, оценивши да се на овај начин сарадња у области културе, образовања и науке између две земље подиже на виши ниво.

Он је рекао да ће се Србија и Немачка, поред економског и технолошког повезивања, још више повезати и на друштвено-културном нивоу, додавши да сарадња у спорту треба да олакша олимпијским комитетима размену тренера, али и да споразум пружа основу за сарадњу музеја, младих и слично.

Амбасадор је, између осталог, навео да ће 26. јуна у Новом Саду бити одржан „Бетовен маратон“, када ће филхармоничари из Дортмунда и чланови Београдске филхармоније изводити све Бетовенове симфоније, истакавши да ће то продубити међусобно познавање култура.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs

 

 

  Верзија за штампу

 


Србија поуздан партнер немачким компанијама

31.5.2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима Одбора немачке привреде за исток о јачању економске сарадње, пословању немачких компанија у Србији и перспективама улагања инвеститора из ове земље у нове области на српском тржишту.

Брнабић је, указујући на чињеницу да је Немачка међу водећим привредним и спољнотрговинским партнерима, оценила да је ова земља и један од најзначајнијих страних инвеститора у Србији.

Она је истакла да је Србија, захваљујући спроведеним реформама, поуздан партнер за немачке компаније које су, истовремено и инструмент успеха за српску економију у погледу система рада и технологија које доносе на наше тржиште.

Осим тога, економска сарадња све више укључује и инвестиције у високотехнолошком сектору, што представља, како је објаснила премијерка, и један од приоритетних задатака ове и будуће владе.

Представници Одбора немачке привреде за исток оценили су да је сарадња са Србијом веома добра и да постоји позитиван тренд раста, и то не само када је у питању долазак немачких компанија у Србију, већ и у квалитету њихових инвестиција.

На састанку је било речи и о сарадњи на пољу образовања, имајући у виду да Немачка представља једног од главних партнера Србије у развоју система дуалног образовања.

Дефинисане су и потенцијалне области сарадње, као што су енергетска транзиција, заштита животне средине и дигитализација.

Размењена су и мишљења о будућим корацима који би додатно олакшали пословање немачких инвеститора и допринели да будућа сарадња буде још успешнија.

Састанку је, поред представника Одбора немачке привреде за исток, присуствовао и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs

 

 

  Верзија за штампу

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова