| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт
 
Радно време - рад са странкама:
понедељак-петак: 8:30-13:00 часова
 
Радно време: 
понедељак-петак: 8:00–16:00 часова

Празници

Адреса
Böhmerwaldplatz 2
D-81679 MÜNCHEN
НЕМАЧКА

Телефон:    + 4989 / 982-475-21, 982-47-50 Локација/Мапа
Факс:          + 4989 / 981-319 Конзуларна надлежност
Е-mail: gk.muenchen@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.munich.mfa.gov.rs
 
 
Заказивање термина се врши ОNLINE.
Сваког радног дана од 11 до 13 часова
Одговори на најчешћа питања

Улазак путника из Р. Србије у СР Немачку

Режим уласка у Републику Србију

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: од 01.02.2021. плаћање свих конзуларних услуга у Генералном конзулату вршиће се искључиво ЕЦ-картицама (неће бити могуће плаћање готовином или кредитном картицом)

E-виза - уплата таксе за издавање визе на рачун ГК 

Сви грађани Републике Србије у Баварској, који желе да буду информисани о културно-уметничким и другим дешавањима у Минхену и Баварској, могу да се региструју слањем своје Е-Маил адресе на: info.muenchen@mfa.rs. Приликом регистрације молимо да наведете Вашу сагласност за унос у листу.
 
           

 
 
 
Попис становништва, домаћинства и станова 2022. године

Попис становништва, домаћинства и станова се спроводи у Р. Србији у периоду од 1. до 31. октобра 2022. године.

Поводом упита наших грађана о могућности пописа држављана Р. Србије на боравку у иностранству, обавештавамо да се попис спроводи само на територији Р. Србије. У попису се прикупљају подаци и о члановима домаћинстава који се у време пописа налазе у иностранству ( школују се, раде или бораве у иностранству из других разлога). За та лица податке дају чланови њихових домаћинстава у Р. Србији.

У периоду спровођења пописа, од 1. до 31. октобра 2022. године Републички завод за статистику (РЗС) спроводи Истраживање о држављанима Р. Србије који живе у иностранству, а које је намењено управо држављанима који, са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству. Упитник је доступан на сајту РЗС од 1. октобра 2022.г. (https://www.stat.gov.rs/).

Сврха спровођења овог истраживања је да се добије потпунија слика о бројности, основним демографским, миграторним, образовним и другим карактеристикама држављана Р. Србије у иностранству.


Путовање малолетних лица, домаћих и страних држављана, преко државне границе Републике Србије

Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Управа граничне полиције надлежна је за вршење граничне контроле на државној граници Републике Србије и у складу са чланом 12. став 2. Закона о граничној контроли ( "Службени гласник РС" бр.24/18) државна граница може се прећи на граничном прелазу са важећом путном исправом или другом исправом прописаном за прелазак државне границе, у радно време граничног прелаза и у складу са међународним уговором.

Према одредбама члана 54. став 2. наведеног закона, за прелазак државне границе малолетно лице, држављанин Републике Србије до навршене 16. године живота, када путује само или у пратњи другог лица које му није родитељ или законски заступник, мора поседовати оверену сагласност оба родитеља, ако заједнички врше родитељско право, или законског заступника.

Сходно наведеном, за прелазак државне границе Републике Србије малолетних лица, страних држављана, није потребна сагласност родитеља.


Интернационални дани разговора 2022

04. јул - Обавештавамо вас да Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање организује одржавање Међународних саветодавних дана између носиоца пензијског и инвалидског осигурања Републике Србије – Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и носилаца пензијског осигурања Савезне Републике Немачке.

Том приликом, представници обе стране – експерти, односно саветодавци ће примати заинтересована лица, која су се претходно пријавила, и давати им потребна обавештења и савете у вези са њиховим правима у области пензијског и инвалидског осигурања применом Споразума између СФР Југославије и Савезне Републике Немачке о социјалном обезбеђењу.

Ове године, Међународни саветодавни дани у Немачкој одржаће се у Минхену, 12. и 13. јула 2022. године, у просторијама Немачког пензијског осигурања, Службе за информације и саветовање (Auskunfts- und Beratungsstelle der Deutschen Rentenversicherung, Thomas-Dehler-Straße 3; 81737 München)

Више информација о најављеном догађају можете пронаћи овде.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова