| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт
Радно време - рад са странкама:
понедељак-петак: 8:30-13:00 часова
 
Радно време: 
понедељак-петак: 8:00–16:00 часова

Празници

Адреса
Böhmerwaldplatz 2
D-81679 MÜNCHEN
НЕМАЧКА

Телефон:    + 4989 / 982-475-21, 982-47-50 Локација/Мапа
Факс:          + 4989 / 981-319 Конзуларна надлежност
Е-mail: gk.muenchen@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.munich.mfa.gov.rs
Потврда о важењу путних исправа - за немачке органе
Е-мејлом: termin.muenchen@mfa.rs
Телефоном: сваког радног дана (осим среде) од 13-15 часова, 089 982 475 33
Сваког радног дана од 11 до 13 часова
Одговори на најчешћа питања

Улазак путника из Р. Србије у СР Немачку

Режим уласка у Републику Србију

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: од 01.02.2021. плаћање свих конзуларних услуга у Генералном конзулату вршиће се искључиво ЕЦ-картицама (неће бити могуће плаћање готовином или кредитном картицом)

E-виза - уплата таксе за издавање визе на рачун ГК 

Сви грађани Републике Србије у Баварској, који желе да буду информисани о културно-уметничким и другим дешавањима у Минхену и Баварској, могу да се региструју слањем своје Е-Маил адресе на: info.muenchen@mfa.rs. Приликом регистрације молимо да наведете Вашу сагласност за унос у листу.
 
 
 

 
 
 
Континуирана комуникација Србије са ЕУ о даљим реформама

22.10.2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са министaрком за европске интеграције и главним преговарачем Јадранком Јоксимовић, састала се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ.

Теме састанка биле су Пакет проширења ЕУ за 2021. годину и посебно Извештај Европске комисије о Србији за ову годину, као и наредни кораци у процесу приступања Унији.

Брнабић је указала на то да je овај састанак одржан по објављивању Извештаја ЕК, а пре финалне одлуке држава чланица о томе да ли ће подржати отварање кластера.

Она је истакла да Србија има континуирану комуникацију са Делегацијом ЕУ и свим државама чланицама и да отворено разговара у вези са даљим реформама, а пре свега у области владавине права.

Премијерка је оценила да је у овогодишњем Извештају о напретку Србије објективно сагледано све што је Влада Србије постигла на убрзању политичких и економских реформи, чиме је реализован и један од стратешких приоритета.

Према њеним речима, посебно је важно то што је Европска комисија јасно дала препоруку да је Србија достигла критеријуме неопходне за отварање два кластера поглавља.

Данас смо у прилици да вама, као представницима ЕУ и држава чланица Уније пружимо и додатне информације о усвајању и спровођењу свих неопходних реформи, навела је председница Владе.

Брнабић је нагласила да је због тога значајно то што се овај састанак одржава одмах након Извештаја о напретку, а пре финалне одлуке држава чланица о томе да ли ће подржати отварање кластера.

Председница Владе је изразила уверење да ће и та додатна појашњења допринети да Србија добије сагласност за формални наставак преговора до краја ове године.

Она је, такође, истакла да је препорука Европске комисије за даље отварање кластера политички веома значајна, не само као подстицај Влади да настави мотивисано и одговорно да реализује своје реформске планове, већ и грађанима Србије, али и свима у региону, који још једном и на овај начин добијају јасну потврду о перспективи чланства у ЕУ.

Нашим грађанима посебно је важно што је постигнут напредак у свим сегментима владавине права, као и то што је тај напредак резултат снажнијег политичког лидерства и заједничког деловања свих институција државе Србије, предочила је Брнабић.

Премијерка је указала на то да се жели додатни напредак у свим областима, а нарочито у владавини права и да је управо за то значајна континуирана комуникација са Делегацијом ЕУ у Србији и свим државама чланицама.

Јоксимовић је навела да Извештај обезбеђује потребну равнотежу у оцени свега што је Србија остварила у претходном периоду.

Према њеним речима, веома је важно за даљи реформски процес да је евидентирано да смо испунили све критеријуме за отварање свих 12 поглавља у два кластера: кластера 3, који се односи на инклузивни раст и компетитивност и кластера 4 - Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност.

Такође, како је подвукла, у већ отвореном кластеру 1, који се односи на основе владавине права, констатован је напредак у свим областима – у реформи правосуђа, слободе изражавања и медија, борбе против корупције, основних људских и мањинских права, борбе против организованог криминала.

Према њеним речима, у неким сегментима спровођење реформи је брже, у другим је та динамика нешто спорија, али је напредак уочен у свим областима и забележен је и у самом извештају.

Она је изразила уверење да ће опште оцене Европске комисије, које говоре у прилог искрености, посвећености и способности Владе да у доба глобалне пандемијске кризе спроводи политике од значаја за процес приступања, бити довољан оријентир државама чланицама да се усагласе око даљег отварања кластера.

Амбасадор Жиофре је изразио захавалност Влади на томе што је сазвала овај састанак са амбасадорима држава чланица ЕУ, оценивши то као позитиван показатељ посвећености Србије јачању дијалога о реформама ради решавања приоритета и неопходних активности идентификованих у годишњем Извештају ЕК.

Он је подсетио на то да Извештај одражава повећан број иницијатива Владе за испуњавање критеријума ЕУ последњих месеци, које имају потенцијал да се преточе у опипљив напредак када се у потпуности спроведу.

Жиофре је подсетио на то да су ЕУ и њене чланице раније овог месеца, на Брду код Крања, поново потврдиле посвећеност Уније европској перспективи Србије и процесу придруживања.

Како је истакао, новом методологијом они подстичу Србију да настави реформе и очекују да Србија испуни своје обавезе, посебно у области владавине права.

Према његовим речима, лидери ЕУ су на Брду изразили очекивање да ће партнери на Западном Балкану, укључујући Србију, јасном и доследном јавном комуникацијом пренети предности приступања ЕУ и подршке Уније и њених инвестиција.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs

 

  Верзија за штампу

 


Састанак председника Србије са потпредседницом Бундестага

21.10.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседницом Бундестага Клаудијом Рот, са којом је разговарао о наставку политичке и економске сарадње са Немачком, као и о напретку који је Србија остварила у разним областима на путу ка пуноправном чланству у Европској унији.

Председник Вучић је захвалио потпредседници Рот на томе што ће данас посетити Крагујевац, где ће у Шумарицама присуствовати обележавању Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату и 80. годишњици од стрељања 3.000 недужних цивила, којима ће одати почаст како би нагласила значај заједничког сећања.

Председник је истакао да је Србија окренута будућности, у којој су неки од приоритетних циљева унапређење економске сарадње са Унијом, а посебно са Немачком која је један од главних економских партнера наше земље и један од највећих инвеститора у српску привреду, као и први спољнотрговински партнер.

Саговорници су констатовали да је Србија у последњих неколико година остварила изузетан економски резултат, али и напредак у разним областима политичког и друштвеног живота, што је и Европска комисија препознала у свом најновијем извештају. Председник Вучић и потпредседница Бундестага Рот, сагласили су се да су владавина права и зелена агенда једне од главних области у којима треба додатно радити, при чему је Немачка спремна да се интензивније ангажује како би се убрзао процес реформи у овим сегментима.

Потпредседница Бундестага упознала је председника Вучића са актуелном политичком ситуацијом у Немачкој након одржаних парламентарних избора, те је изразила наду да ће учешће партије Зелених у новој Влади Немачке помоћи у реализацији „Зелене агенде за Западни Балкан“, која је усвојена у Софији прошле године, а за коју су већ опредељена средства из фодова ЕУ.

 

  Верзија за штампу

 


Велики значај подршке Немачке европском путу Србије

20.10.2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са потпредседницом немачког Бундестага Клаудијом Рот о билатераним односима, наставку политичке и економске сарадње, напретку Србије ка пуноправном чланству у Европској унији и активностима на реализацији Зелене агенде.

Брнабић је изразила захвалност гошћи на томе што ће сутра посетити Крагујевац у којем се обележава 80 година од када су немачке окупационе снаге убиле више хиљада цивила, међу којима и ђаке Крагујевачке гимназије.

Рот је рекла да у посету том граду одлази са поруком да се тако нешто више никада не понови и да би нагласила значај заједничког сећања.

Премијерка је истакла да је један од два главна приоритета Владе коју води, осим владавине права, Зелена агенда и да је, у вези са тим, посебно задовољна досадашњом сарадњом са Немачком на пројектима у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

Немачка је, нагласила је председница Владе, један од главних економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду - најважнији билатерални донатор и први спољнотрговински партнер.

Према њеним речима, подршка Немачке на европском путу је од изузетног значаја, посебно када је реч о отварању два нова кластера, што се ускоро очекује.

Председница Владе је саговорници пренела да је Србија постигла напредак у области владавине права, што је потврдила и Европска комисија у свом извештају, као и да је лично посвећена раду у области безбедности новинара и слободи медија.

Рот је указала на то да су током пандемије у Немачкој приоритети стављени на имунизацију становништва и здравље људи, али да је уверена да ће Зелена агенда остати високо на лествици и влади која треба ускоро да буде формирана.

Брнабић је поручила да се у Србији једнака пажња поклања како зеленој енергетској транзицији тако и заштити животне средине.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs

 

  Верзија за штампу

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова