| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt
 
Radno vreme - rad sa strankama:
ponedeljak-petak: 8:30-13:00 časova
 
Radno vreme:  
ponedeljak-petak: 8:00–16:00 časova
 
 
Adresa
Böhmerwaldplatz 2
D-81679 MÜNCHEN
NEMAČKA
Telefon:    + 4989 / 982-475-21, 982-47-50 Lokacija/Mapa
Faks:        + 4989 / 981-319 Konzularna nadležnost
 
 
Zakazivanje termina se vrši ONLINE.
Svakog radnog dana od 11 do 13 časova
 

				

Odgovori na najčešća pitanja

Ulazak putnika iz R. Srbije u SR Nemačku

Režim ulaska u Republiku Srbiju

VAŽNO OBAVEŠTENјE: od 01.02.2021. plaćanje svih konzularnih usluga u Generalnom konzulatu vršiće se isklјučivo EC-karticama (neće biti moguće plaćanje gotovinom ili kreditnom karticom)
 
 
Svi građani Republike Srbije u Bavarskoj, koji žele da budu informisani o kulturno-umetničkim i drugim dešavanjima u Minhenu / Bavarskoj, mogu da se registruju slanjem svoje E-Mail adrese na: info.muenchen@mfa.rs. Prilikom registracije molimo da navedete Vašu saglasnost za unos u listu. 
                                  
 
 

 
 
 
Popis stanovništva, domaćinstva i stanova 2022.godine

Popis stanovništva, domaćinstva i stanova se sprovodi u R. Srbiji u periodu od 1. do 31. oktobra 2022.godine.

Povodom upita naših građana o mogućnosti popisa državljana R. Srbije na boravka u inostranstvu, obaveštavamo da se popis sprovodi samo na teritoriji R. Srbije. U popisu se prikupljaju podaci i o članovima domaćinstava koji se u vreme popisa nalaze u inostranstvu  (školuju se, rade ili borave u inostranstvu iz drugih razloga). Za ta lica podatke daju članovi njihovih domaćinstava u R. Srbiji. U periodu sprovodjenja popisa, od 1. do 31. oktobra 2022.g. Republički zavod za statistiku (RZS) sprovodi Istraživanje o državljanima R. Srbije koji žive u inostranstvu a koje je namenjeno upravo državljanima koji, sa svim članovima svog domaćinstva ili kao samačko domaćinstvo, žive u inostranstvu. Upitik je dostupan na sajtu RZS od 1. oktobra 2022.g. (https://www.stat.gov.rs/).

Svrha sprovodjenja ovog istraživanja je da se dobije potpunija slika o brojnosti, osnovnim demografskim, migratornim, obrazovnim i drugim karakteristikama državljana R. Srbije u inostranstvu.


Putovanje maloletnih lica, domaćih i stranih državljana, preko državne granice Republike Srbije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprava granične policije nadležna je za vršenje granične kontrole na državnoj granici Republike Srbije i u skladu sa članom 12. stav 2. Zakona o graničnoj kontroli ("Službeni glasnik RS" br. 24/18) državna granica može se preći na graničnom prelazu sa važećom putnom ispravom ili drugom ispravom propisanom za prelazak državne granice, u radno vreme graničnog prelaza i u skladu sa međunarodnim ugovorom.

Prema odredbama člana 54. stav 2. navedenog zakona, za prelazak državne granice maloletno lice, državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja, ako zajednički vrše roditeljsko pravo, ili zakonskog zastupnika.

Shodno navedenom, za prelazak državne granice Republike Srbije maloletnih lica, stranih državljana, nije potrebna saglasnost roditelja.


Internacionalni dani razgovora 2022

4. jul - Obaveštavamo vas da Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje organizuje održavanje Međunarodnih savetodavnih dana između nosioca penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srbije – Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i nosilaca penzijskog osiguranja Savezne Republike Nemačke.

Tom prilikom, predstavnici obe strane – eksperti, odnosno savetodavci će primati zainteresovana lica, koja su se prethodno prijavila, i davati im potrebna obaveštenja i savete u vezi sa njihovim pravima u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja primenom Sporazuma između SFR Jugoslavije i Savezne Republike Nemačke o socijalnom obezbeđenju.

Ove godine, Međunarodni savetodavni dani u Nemačkoj održaće se u Minhenu, 12. i 13. jula 2022. godine, u prostorijama Nemačkog penzijskog osiguranja, Službe za informacije i savetovanje (Auskunfts- und Beratungsstelle der Deutschen Rentenversicherung, Thomas-Dehler-Straße 3; 81737 München).

Više informacija o najavljenom događaju možete pronaći ovde.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova