| |     latinica | english  
Насловна
Пријава новорођеног детета

За пријаву детета рођеног у СР Немачкој ради уписа у матичну књигу рођених и евиденцију држављана Републике Србије (по месту последњег пребивалишта родитеља у Републици Србији) потребно је да један родитељ лично достави следеће:

1. Попуњену пријаву рођења детета у иностранству (MS Word или  PDF формат) и попуњен захтев за упис у књиге држављана Р. Србије (MS Word или  PDF формат) потписан од стране оба родитеља;

2. Оригинал извода из матичне књиге рођених за дете, на интернационалном обрасцу не старије од 6 месеци,

3На увид се достављају важећи пасоши оба родитеља, као и фотокопије важећих биометријских пасоша Републике Србије за оба родитеља (ако је један родитељ страни држављанин приложити копију страног пасоша). Уколико родитељи не поседују важеће биометријске пасоше Републике Србије неопходно је приложити фотокопије уверења о држављанству Републике Србије за оба родитеља.

4. Извод из матичне књиге венчаних из Републике Србије. Уколико брак није уписан у матичне књиге венчаних у Републици Србији, потребно је поднети захтев за пријаву брака. Такса је 14 евра. Уколико је дете ванбрачно потребан је Записник о признавању очинства дат пред иностраним органом, као И сагласност мајке дата на признање очинства детета, оба докумнета потребно је превести на српски језик. Записник  може бити сачињен и у Генералном конзулату. Такса за састављање  Записника износи 14 евра.

5. Уколико је дете старије од 14 година, потребна је његова сагласност (Формулар MS Word или PDF формат). Потпис детета мора бити оверен од стране нотара, уколико исту не потписује у Генералном конзулату.

Такса за пријаву рођења износи 10 евра. По упису детета у надлежну матичну књигу рођених у Р. Србији и прибављању српског извода из матичне књиге рођених и уверења о држављанству, родитељи могу поднети захтев за издавање пасоша за дете или путног листа, уколико породица има регулисан боравак у СР Немачкој. Обавезно заказивање термина.


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Листа адвоката
Одговори на најчешћа питања
Пријава новорођеног детета
Закон о допунама Закона о држављанству и Закон о јединственом матичном броју грађана
Конзуларна надлежност
Путне исправе
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Ценовник конзуларних услуга
Формулари
Путовања грађана Србије у иностранство